Δραστηριότητες & Αξιοθέατα

Η Πιερία προσφέρει στον επισκέπτη μια μεγάλη ποικιλία προορισμών για οργάνωση ημερήσιων εκδρομών από οποιοδήποτε σημείο της. Τέτοιες εκδρομές διοργανώνουν τα τοπικά τουριστικά γραφεία. Παράλληλα ο επισκέπτης μπορεί να τις πραγματοποιήσει με δική του πρωτοβουλία, χρησιμοποιώντας τα μέσα μαζικής συγκοινωνίας, τα τοπικά ταξί και οχήματα ιδιωτικής χρήσης.Mε τις εκδρομές αυτές ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να γνωρίσει όλα τα αξιοθέατα, τα ιστορικά μνημεία και τους οικισμούς του Νομού:

Στη Βόρεια Πιερία μπορεί να επισκεφτεί τις ακτές, τις αρχαιότητες και τον υδροβιότοπο της Αλυκής, ακολουθώντας την παραλιακή οδό Αλυκής Κίτρους – Αγαθούπολης, καταλήγοντας στον υδροβιότοπο του Αλιάκμονα και να κατευθυνθεί προς την ενδοχώρα, ανακαλύπτοντας τις φυσικές ομορφιές, τα ιστορικά μνημεία και τους οικισμούς.

Στην Κεντρική Πιερία ο επισκέπτης μπορεί να ανακαλύψει τις ακτές μέσω του παραλιακού οδικού άξονα Ολυμπιακής Ακτής – Κορινού, ενώ στο εσωτερικό τμήμα μπορεί να θαυμάσει τα ιστορικά μνημεία, τα Πιέρια Όρη, τις φυσικές ομορφιές και τους οικισμούς, ακολουθώντας την εθνική οδό Κατερίνης – Ελασσόνας και τους παράπλευρους δρόμους.

Οι εκδρομές, τέλος, στη Νότια Πιερία έχουν σαν προορισμό στην παραλιακή ζώνη τις ακτές, τα ιστορικά μνημεία και τον υδροβιότοπο των Νέων Πόρων, ενώ στο εσωτερικό τον Όλυμπο με τους παραδοσιακούς οικισμούς, τα ιστορικά μνημεία, το Αρχαίο Δίον και τις φυσικές ομορφιές του.

Όλυμπος

Οι ποιητές και οι καλλιτέχνες δεν έπαψαν να υμνούν τον Όλυμπο από την εποχή του Ομήρου μέχρι τις μέρες μας. Και μόνο το γεγονός ότι οι φορείς ενός μεγάλου, ιστορικού πολιτισμού, όπως οι Έλληνες, στον Όλυμπο φαντάσθηκαν την έδρα των θεών τους, είναι ενδεικτικό του δέους που προξενεί ο ορεινός όγκος του.

Δεν εντυπωσιάζει μόνο το ύψος του, που στον Μύτικα φτάνει τα 2.918 μέτρα, αλλά και η μικρή απόστασή του από τη θάλασσα, πάνω στην οποία δεσπόζει, και οι πολλαπλές όψεις του. Κάθε διαδρομή στον Όλυμπο προκαλεί διαφορετική αίσθηση, γιατί το βουνό έχει πολλά πρόσωπα να δείξει στον επισκέπτη.

Κάστρο Πλαταμώνα

Το Κάστρο του Πλαταμώνα, είναι κάστρο της Φραγκοκρατίας (μεταξύ του 1204 και 1222), χτισμένο στη θέση οχυρωμένης πόλης της Μεσοβυζαντινής περιόδου, νοτιανατολικά του Ολύμπου, σε μικρή απόσταση από τον Πλαταμώνα, σε θέση στρατηγική που ελέγχει τον δρόμο Μακεδονίας – Θεσσαλίας – Νότιας Ελλάδας.

Είναι το καλύτερα διατηρημένο κάστρο της βόρειας-κεντρικής Ελλάδας, με τον επιβλητικό κεντρικό πύργο του, που δεσπόζει πάνω στην Εθνική Οδό.

Αρχαίο Δίον

Στους πρόποδες του Ολύμπου και μόλις 5 χλμ. από τις πιερικές ακτές βρίσκεται το αρχαίο Δίον, η ιερή πόλη των Μακεδόνων σε μια περιοχή κατάφυτη, που κατακλύζεται από νερά. Από τα ανασκαφικά ευρήματα προκύπτει ότι το Δίον καλύπτει μια χωρίς διακοπή ζωή 1000 χρόνων, από τον 5ο αι. π.Χ. μέχρι τον 5ο αι. μ.Χ.

Αρχαίοι Έλληνες συγγραφείς μας πληροφορούν ότι στο Δίον μαζεύονταν οι Μακεδόνες, για να τιμήσουν σε τακτά διαστήματα με θυσίες και αναθήματα τους Ολύμπιους θεούς. Εδώ ο βασιλιάς Αρχέλαος στα τέλη του 5ου αι. π.Χ. οργάνωσε αθλητικούς και σκηνικούς αγώνες, ενώ ο Φίλιππος γιόρτασε στο Δίον ένδοξες νίκες και ο Αλέξανδρος, ξεκινώντας για τη μεγάλη εκστρατεία, θυσίασε στον Ολύμπιο Δία.

Η ιερή πόλη των Μακεδόνων σωριάζεται σε ερείπια που καλύπτονται κάτω από το χώμα της Μακεδονικής γης.

Παλιός Παντελεήμονας

Ο Παλιός Παντελεήμονας είναι ένας παραδοσιακός, πετρόκτιστος οικισμός, γνωστός για τις ομορφιές του καθώς συνδυάζει βουνό και θάλασσα. Ο Παλιός Παντελεήμονας

Βρίσκεται στις παρυφές του Ολύμπου, σε υψόμετρο 500μ., προσφέροντας ένα μαγευτικό θέαμα σε όποιον θελήσει να τον επισκεφθεί. Οι λάτρεις της φύσης μπορούν να ασχοληθούν με δραστηριότητες όπως ορειβατική ποδηλασία, πεζοπορία, αναρρίχηση κ.α..